Onderzoek heeft laten zien dat de Borrelia burgdorferi invloed heeft op de vitamine D receptoren van je lichaamscellen. Levende Borrelia’s verminderen de functie van de vitamine D receptoren in monocyten maar liefst 50 keer.

Wat betekent dit?
Monocyten zijn cellen die deel uitmaken van je immuunsysteem. Ca 5% van je afweercellen bestaat uit monocyten. Deze eten als het ware de parasiet op, dat noemt men ook wel fagocyteren.
Vitamine D receptoren (VDR) zorgen ervoor dat de vitamine D uit de bloedbaan in je lichaamscellen komt.

De Borrelia vermindert de opname van vitamine D met 50 % doordat de vitamine D receptoren hun werk niet meer goed kunnen doen. Hierdoor blijft er meer Vitamine D in je bloedbaan, wat niet omgezet kan worden. Ook het Epstein Barr virus beïnvloedt de VDR.

Wat is vitamine D?
Vitamine D is eigenlijk een pro-hormoon, maar wordt van oudsher wordt het onder de vitamines gerekend. Vitamine D wordt aangemaakt door je huid onder invloed van zonlicht.

De kennis over vitamine D is de laatste jaren enorm toegenomen. Men ziet nu in dat vitamine D niet alleen een rol speelt bij de calcium- en fosforhuishouding, maar bij tal van lichaamsprocessen. Vitamine D heeft net als hormonen een terugkoppelingscyclus. Dat betekent dat als de waarden in je bloed te hoog worden, er een proces op gang wordt gezet om de waarden weer te normaliseren.

Symptomen bij een vitamine D tekort
Vitamine D tekort kan bij lage spiegels, mede afhankelijk van de gevoeligheid van de vitamine D receptor, gepaard gaan met symptomen als:

  • spier- en botpijn
  • spierkrachtverlies met valneiging en risico op fracturen
  • een verhoogd risico op bovenste luchtweginfecties,
  • astma
  • auto-immuunziekten
  • diverse typen maligniteiten, zoals prostaat-, colon- en borstkanker.

Een tekort is gerelateerd aan het optreden van hartfalen. Voldoende vitamine D is ook noodzakelijk voor een goede spierfunctie en het goed functioneren van het immuunsysteem en de celrijping.

Pas op! Wanneer je vitamine D gaat nemen wanneer je behoorlijk ziek bent met Lyme, kan het juist averechts werken!!

Waarom zijn Vitamine D Receptoren (VDR) belangrijk?
De VDR spelen een belangrijke rol in het lichaam en komen in bijna alle lichaamsweefsels voor en hebben tal van functies. De VDR zouden onder meer een rol spelen in de productie van insuline, prolactine, de spierfunctie, de immuun- en stressrespons, de melaninesynthese en de differentiatie van huid- en bloedcellen.

Doordat de Borrelia direct het functioneren van de VDR beïnvloedt, worden vele lichaamsprocessen verstoord in hun werking.

Helpt extra vitamine D slikken?
De vraag is nu of het extra slikken van vitamine D helpt, als de oorzaak van het tekort door een verminderde werking van de vitamine D receptoren wordt veroorzaakt. In dit geval is er geen sprake van een vitamine D tekort, maar van een probleem in de omzetting van inactieve naar actieve vitamine D.

Het vitamine gehalte in de bloedbaan zal stijgen, waardoor de terugkoppelingscyclus in gang wordt gezet. Bloedwaarden laten dan zien, dat er sprake is van vitamine D tekort, zoals vaak gezien wordt bij chronische infectieziekten. Uit voortgaande alinea’s blijkt nu dat dit mogelijk een vertekend beeld geeft.

Een langdurige te hoge inname van vitamine D kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Verder veroorzaakt een hoge inneming van vitamine D misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie. Hoewel dit niet vaak voorkomt, is het van belang hier alert op te zijn.

Het advies is dan ook om tijdelijk te stoppen met vitamine D suppletie (mits de arts anders voorschrijft) tot het immuunsysteem zich weer heeft kunnen herstellen, doordat de klachten van Lyme verminderd of verdwenen zijn.

Worden je klachten erger door in de zon te zitten, vermijdt dan felle zon. Als je lichtgevoelig bent, zul je dit waarschijnlijk uit jezelf al doen.

Enkelvoudig supplementen slikken niet verstandig
Vitamines, mineralen en sporenelementen (nutriënten) werken met elkaar samen. Zo houden vitamine A en vitamine D elkaar in het lichaam in evenwicht. En een teveel aan vitamine D verlaagt zonder voldoende vitamine A de hoeveelheid vitamine K in het lichaam. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot aderverkalking, problemen met bloedstolling, nierstenen, osteoporose en dergelijke.

Zo zie je maar hoe ingenieus dit in elkaar steekt. Ook daarom is het beter niet zomaar op eigen houtje gedurende langere tijd alleen vitamine D te nemen. Laat ook naar vitamine A en vitamine K kijken. Zoek deskundige begeleiding.

Bronvermelding
‘Activation of human monocytes by live Borrelia burgdorferi generates TLR2-dependent and -independent responses which include induction of IFN-beta’.
Salazar JC, Duhnam-Ems S, La Vake C, Cruz AR, Moore MW, Caimano MJ, Velez-Climent L, Shupe J, Krueger W, Radolf JD PLoS Pathog5pe1000444 (2009 May)

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Lieve Hyacinta,
    Wat een interessant stuk over de vitamine D.
    Ik slik al enige tijd een vitamine D extra maar nu ik je geschreven uitleg heb gelezen, ga ik er per direct mee stoppen.
    Sinds ik bij je ben geweest en ik nu bijna een week de fase 1 korrels slik, krijg ik zo mooi en geleidelijk steeds nieuwe inzichten.
    Wat vind ik dat fijn…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.