Voor onze gezondheid is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk dan aan het rijtje:

  • eiwitten
  • vetten
  • koolhydraten
  • vitamine
  • mineralen
  • enzymen (verliezen hun werking bij verhitting boven de 42 graden)
  • aminozuren (bouwstenen van eiwitten).

Wat Dr. Weston Price ontdekte over onze voeding
Dr, Weston Price, een tandarts uit de jaren ‘20 zag dat de gebitten van mensen gedurende 1 generatie veel meer gaatjes bevatten maar ook scheef gingen staan en dat de bouw van de kaak sterk veranderde.

Dit intrigeerde hem en hij ging op onderzoek uit. Zijn onderzoek richtte zich op de voedingswijze van geïsoleerde natuurvolken over de hele wereld.

Kort gezegd ontdekte hij dat de voeding van natuurvolken sterk gericht was op voeding met een hoge dichtheid aan vetten, vitamines, mineralen, enzymen en aminozuren.

Vaak kregen vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangeren en zogende moeders het meest voedingrijke voedsel. Natuurvolken zijn immers gebaat bij een sterk nageslacht.

Opvallend was dat deze natuurvolken allemaal gezonde, gave, rechte gebitten hadden en een brede kaak. Een teken van een goede gezondheid.

Verder viel hem op dat de natuurvolken veel dierlijk voedsel aten en dan juist de delen van het dier die wij vaak weggooien of inferieur vinden; de organen en het vet.

Het magere spiervlees voerden ze aan de honden gegeven omdat er te weinig voedingswaarden in zouden zitten.

Botten bevatten ook veel voedingsstoffen maar we moeten er iets meer voor doen om die vrij te maken en ze te kunnen nuttigen.

Welke voedingsstoffen bevatten botten?

  • collageen: een lijmvormend eiwit dat voorkomt in botten, huid en kraakbeen. Gelatine in botten bevat veel collageen;
  • proline en glycine: aminozuren die nauwelijks in mager spiervlees voorkomen;
  • mineralen: natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer
  • en meer!

Bottenbouillon bevat glucosamine, hyaluronzuur en sulfaat (zwavel).

Wat doen deze voedingsstoffen voor ons?
1. ze helpen het herstel van een lekkende darm. Een lekkende darm is een probleem waar mensen met Lyme mee kampen.

De eiwitten die uit de aminozuren gevormd worden zijn bouwstoffen voor onze slijmvliezen, dus voor onze darm. Maar ook voor onze huid, gewrichten en voor onze botten.

De glucosamine, hyaluronzuur en sulfaat (zwavel) in bottenbouillon zijn bij uitstek de stoffen die het beschadigde slijmlaagje van de darm nodig heeft om zich weer te herstellen.

Daarom is bottenbouillon een weldaad voor je darmen.

2. ze ontlasten de lever. Proline en glycine kunnen door de lever worden aangemaakt maar als je ze tot je neemt, maak je het je lever gemakkelijker. Dat is indirecte hulp voor de overbelaste lever.

Glycine is nodig om glutathion aan te maken. Glutathion speelt een belangrijke rol in de ontgifting dus hiermee help je ook je lever.

Wat kun je allemaal met bouillon doen behalve soep maken?
Denk ook aan:

  • stoofpotjes;
  • scheut door de aardappelpuree;
  • jus;
  • ragout.

Hoe maak je een mooie bottenbouillon?

Het vlees
Doel is zoveel mogelijk voedingsstoffen verzamelen. Daarom bij voorkeur vlees van biologische oorsprong en grasgevoerde dieren. Het vet van grasgevoerde dieren bevat betere vetzuren, zoals omega 3.

Standaard ingrediënten
– 500-750 gram vlees met bot (bijv. kip/ossenstaart/lamsnek)
– 5 laurierblaadjes
– 4 kruidnagels
– 1 grote of 2 kleine uien schoon, met schil
– 1 bol knoflook
– 20 peperkorrels
– eventueel verse of gedroogde tijm
– een scheut appelazijn
– Keltisch zeezout

Doe al deze ingrediënten in een 2/3 met koud water gevulde standaard grote soeppan. Het is handig om de losse kruiden in een thee-ei te doen. De appelazijn voeg je toe om de voedingsstoffen nog effectiever uit de botten te trekken. Of dit echt werkt, daar zijn de meningen over verdeeld. En ach… het kost bijna niets en kwaad kan het ook niet.

Zet dit op hoog vuur en blijf erbij. Het is erg belangrijk dat de soep niet gaat koken. Het is geen drama maar dan krijg je gestolde eiwitten in de soep die je bouillon troebel maken.

Laat de soep dus langzaam pruttelen. De ideale temperatuur waarop je soep trekt is 65-85 graden Celcius.

Kip trek je 12-24 uur, ander vlees 24-48 uur. Wil je het vlees terug in de soep doen, dan is het lekkerder om dit na 6 uur trekken van de botten te verwijderen en het pas later weer toe te voegen, anders wordt het vlees erg droog.

Hoe kun je zien dat de bouillon de ideale temperatuur heeft?
Dit is als er in het midden van de pan met enige regelmaat een belletje lucht naar boven komt. Dit is een handig filmpje om te bepalen of je soep de juiste ‘pruttel’ heeft: https://www.youtube.com/watch?v=XZWDx99f1Rc
Dit is een Engelstalig filmpje. Bottenbouillon heet ‘Stock’ in het Engels.

Bewaartips
Het gemakkelijkst is om de bouillon direct te verwerken tot soep. Bouillon kun je gemakkelijk een dag of 5 in de koelkast bewaren.

Als je het nog iets langer wilt bewaren, dan kun je de soep “klaren” door deze door een kaasdoek te zeven. Daarna kun je de bouillon inkoken tot een fond.

Inkoken betekent zachtjes koken waardoor het water verdampt tot je circa een kwart overhoudt. Dit scheelt ook ruimte in de koelkast. Invriezen is ook prima.

Hoe ziet mooie drillerige bouillon eruit als je het uit de koelkast haalt?
https://www.youtube.com/watch?v=JBxnjM0CEAs.

Bottenbouillon met de slowcooker maken
Als je een slowcooker hebt, is dit een handig filmpje. Ninke Tode-Gottenbos, schrijver van het boek ‘De Poepdokter’ en eigenaar van de website ‘De Groene Vrouw’ laat zien hoe zij bottenbouillon met de slowcooker maakt.

Basis voor soep
De bouillon is de basis voor welke soep je dan ook wilt maken. Snij groenten die je in de koelkast hebt tot blokjes, smoor ze in wat ghee, voeg de bouillon toe en je hebt een heerlijke voedzame soep. Een cm geraspte gember en of geelwortel/curcuma doen het ook altijd goed. Sudder dit mee.

Voeg achteraf als je soep maakt altijd keltisch zeezout toe. Dit haalt de smaak van de bouillon omhoog. Ik gebruik nooit bouillonblokjes om mijn soepen extra smaak te geven.

Voeg groene kruiden toe
Groene verse kruiden zitten ook boordevol vitamine en mineralen. Voeg die op het laatste moment in grote hoeveelheden toe. Denk aan peterselie, selderij, koriander, en dille. Oregano, rozemarijn en tijm kun je beter mee trekken als je dat lekker vindt. Wees zuinig met rozemarijn ivm zeepachtige smaak.

Glutenvrije alternatieven voor vermicelli
Een glutenvrij alternatief voor vermicelli is wat quinoa. Een ander alternatief is gierst. Als je dit even in een droge pan roostert, dan wordt het geen pap in je soep.

Variatietips
Bovenstaand recept is het basisrecept.

Voor een Midden-Oosten smaak kun je de kruiden vervangen door kruidnagel, peperkorrels, gedroogde limoenbollen, gember en curcumawortel.

Voor een Oosterse bouillon trek je kruidnagel, peperkorrels, citroengras en gember mee in de bouillon.

Extra informatie
Voor meer goed onderbouwde informatie lees het volgende artikel:
https://www.westonaprice.org/health-topics/why-broth-is-beautiful-essential-roles-for-proline-glycine-and-gelatin/

Het is makkelijker dan je denkt
Het lijkt arbeidsintensief maar dat valt heel erg mee. Met standaard getrokken bouillon in de koelkast heb je binnen een half uur – met de bouillon als basis – een voedzame maaltijdsoep op tafel met wat je in huis hebt. Het is heel gemakkelijk om op deze manier gevarieerde maaltijdsoepen te maken.

Kant en klare bottenbouillon
Zie je het echt niet zitten om het zelf te maken (omdat jij de geur ervan ook zo vies vind als ik) of lukt het gewoon niet altijd, bottenbouillon kun je ook kant en klaar kopen. Bij Oerboullion.

Deze bouillon wordt diepgevroren bij je thuis geleverd. Je gebruikt het als drinkbouillon. Niet goedkoop, wel gemakkelijk.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.