Lyme en smaakversterker E621 : wie wordt er wakker?

E621 is een stof die ook bekend is onder andere namen als MSG, Monosodium glutamaat, gist(-extract), Vetsin of smaakversterker. Deze stof ligt al langer onder vuur. Het is bijna onmogelijk nog nooit iets negatiefs te hebben gehoord over E621. Overheidsinstellingen zowel in Europa als in de VS blijven volhouden dat het geen kwaad kan. Begrijpen doe ik dit niet want er zijn inmiddels legio onderzoeken die hebben aangetoond dat het wel degelijk schadelijk voor je gezondheid is.

E621 zit in bijna alle hartige voorverpakte producten zoals bouillonblokjes, chips, kant en klare maaltijden, kruidenmixen, pizza’s, sauzen, en soepen. Ook fastfood restaurants gebruiken veel E621. De Aziatische keuken is ook kwistig met E621, ook wel Ve-Tsin

E621 laat Lyme-klachten opvlammen
De combinatie van Lyme en E621 is desastreus. Als je besmet bent met Lyme, dan zorgt inname van E621 voor een directe opvlamming van je klachten.

E621 maakt Lyme wakker. En wij willen zo graag dat JIJ wakker wordt, niet Lyme.

Zoals ik het waarneem, komt het over alsof Lyme gestoken wordt door Ve-Tsin als een mens door een zwerm wespen. Het lijkt wel alsof Lyme er boos van wordt en er dan een driedubbel effect optreedt… Lyme+Ve-Tsin = 3. Ik krijg niet vaak beelden maar zo “voelt” het.

E621 is niet fijn voor je hersenen
Net als Lyme heeft E621 een grote invloed op verschillende systemen in het lichaam. Voor dit artikel beperk ik mij tot de invloed van E621 op de hersenen.

E621 werkt op alle hersenfuncties omdat het invloed heeft op de elektrische verbindingen die in de hersenen plaatsvinden. Stel je dit voor als een eindeloos groot spoornetwerk. De treinen die over dit spoor rijden, zijn de signalen die de hersenen gebruiken om lichaamsfuncties aan of uit te zetten.

E621 zet als een soort saboteur de wissels de verkeerde kant op. Lichaamsfuncties worden daardoor niet meer op de juiste wijze uitgevoerd. Het lichaam merkt dit en gaat meer treinen inzetten, maar nog komen de treinen niet op het juiste station aan.

Nog meer treinen, en nog meer treinen. Het hele spoornetwerk raakt verstopt en overbelast. E621 wordt ook wel als een excitotoxine beschouwd. Dat is een gifstof die de zenuwcellen zo activeert dat ze beschadigd kunnen raken. Het veroorzaakt als het ware kortsluiting.

E621 en Lyme: geen fijne combinatie
Zoals je misschien al weet houdt Lyme zich ook graag op in de hersenen. Borrelia bacteriën hebben een voorkeur voor vettig weefsel. Onze hersenen bestaan voor ongeveer 60% uit vetweefsel.

Figuurlijk gesproken stapt Lyme ook op al die treinen, lift mee en doet nog een schepje bovenop de verstoringen die E621 toch al veroorzaakt. Zo versterken Lyme en E621 elkaars werking.

Wat voor klachten geeft E621?
Denk aan hoofdpijnen, geheugenproblemen, oriëntatieproblemen en vermindering van je zicht. Het heeft ook invloed op je hormonen waardoor je aankomt, je immuunsysteem slecht functioneert en je gevoeliger bent voor stress. Alleen dit lijkt mij al genoeg om E621 uit je voedingspatroon te bannen.

Je krijgt er dus allemaal klachten van die je in een neerwaartse spiraal brengen. Je doet je gezondheid een groot plezier door E621 te mijden.

Moeilijk? Nee, niet als je toch steeds natuurlijker eet. Weg met de pakjes, zakjes en geraffineerde voeding. Eet pure en onbewerkte voeding. Dat is voeding die ons lichaam herkent.

Schuilnamen voor E621
Als laatste wil ik je nog het lijstje met schuilnamen of grijze gebieden meegeven waar fabrikanten E621 in “verstoppen”. De bron hiervoor is de website Neee.nu. Ik citeer:

“De volgende namen verbergen altijd E621: Mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsoliën.

Namen die vaak ook bedoeld zijn om E621 te verbergen zijn: moutextracten voor voedingsdoeleinden, bouillons, moutaroma’s, kunstmatige aroma’s, natuurlijke aroma’s, natuurlijke aroma’s van varken of kip, specerijenextracten, eiwitten uit tarwe, vaak “overige kruiden of specerijen”, maltodextrine, sojasaus, producten die gefermenteerd of verrijkt zijn met eiwitten, citruszuur (ook geconcentreerd), maïssiroop, karamelaroma (gebruikt voor de kleur).

De volgende producten zouden E621 kunnen bevatten: soja-eiwitten (ook geconcentreerd), soja-eiwit isolaat, eiwitten uit tarwe (ook geconcentreerd), carrageen, enzymen, melkeiwitten (soms verrijkt) of zelfs nog rijsteiwitten of havereiwitten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.