Voor mensen met Lyme is het erg belangrijk om hun mond goed schoon te houden. De bacteriën die Lyme veroorzaken zitten graag tussen de tand of kies en het tandvlees.
Daarom ervaren veel mensen met Lyme tandvlees- en tandwortelproblemen. De daarop volgende tandartsbehandelingen laten allerlei Lyme-klachten weer opvlammen. Dat wil je liever niet.
Vandaar dat goede gebitsverzorging voor mensen met Lyme extra belangrijk is.
Behalve goed tandenpoetsen en flossen kunnen oilpulling en tongschrapen een goede aanvulling zijn op je dagelijkse gebitsverzorging.

Hoe doe je oilpulling?
Oilpulling is een eeuwenoude manier van gebitsreiniging uit de Ayurvedische geneeskunde. Het is zeer eenvoudig toe te passen.

  • Neem ’s morgens een dessertlepel biologische en koudgeperste sesam- of kokosolie
  • Spoel dit op een rustige wijze 10 tot 20 minuten door je mond. Dat kun je bijvoorbeeld doen terwijl je aan het douchen bent
  • Spuug het tenslotte uit in een papieren zakdoek en doe dit in een afvalbak. De olie zit vol met bacteriën en je wilt je afvoerpijpen niet verstoppen met gestolde kokosolie.

Ik wil je adviseren om niet meteen full swing met 20 minuten oilpulling te beginnen. Bouw het rustig op. Als je Lyme hebt, kan je lichaam nu eenmaal wat heftiger reageren. Begin bijvoorbeeld met 3 minuten, doe dat 3 dagen, ga dan naar 4 minuten, doe dat weer 3 dagen, dan naar 5 minuten etcetera.
Als je behoefte hebt aan meer informatie over oil pulling, lees dan bijvoorbeeld het boek ‘De oil pulling therapie’ van dr. Bruce Fife.

Tongschrapen
Schraap na de oilpulling je tong met een tongschraper en poets daarna pas je tanden. Tongschrapen is belangrijk omdat je lichaam mede via je tong gifstoffen loost. Dat is de vieze plak die ’s ochtends op je tong zit.
Verwijder deze om ervoor te zorgen dat je de gifstoffen niet weer opneemt in je lichaam. Je lichaam is ’s nachts niet voor niets zo hard aan het werk geweest om jou weer gezond te krijgen.

Mondspoelen
Om het ritueel compleet te maken is het verstandig om je mond na te spoelen met wat tea tree druppels in water. Afhankelijk van hoe je de smaak beleeft in het begin, kan je de hoeveelheid druppels opbouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.