Lyme symptomen
Wat zijn Lyme symptomen? Eigenlijk komt het erop neer dat de ziekte van Lyme heel veel klachten imiteert. Denk bijvoorbeeld aan: MS, ALS, Parkinson, Alzheimer, fibromyalgie, kanker (in de kern van een kankergezwel is vaak Borrelia te vinden) en auto-immuunziekten. In totaal kan Lyme onder meer dan 300 aandoeningen zitten.
Veel (chronische) vermoeidheidsklachten, burn-out, stress, lusteloosheid, concentratieverlies, spier- en gewrichtsproblemen, spijsverterings- en darmstoornissen, allergieën, huidklachten, PMS/overgangsklachten en emotionele stoornissen hebben als basis ook vaak de ziekte van Lyme.
Lyme heeft ook een voorkeur voor vettig weefsel van de zenuwen (de myelineschedes) en hersenen waar de Borrelia-bacteriën zich nestelen. Ook zijn ze veel in de lever te vinden.
Ook geleidingsstoornissen van het hart zoals hartkloppingen – vaak a-typisch – kunnen veroorzaakt worden door Lyme.
Heb je klachten die anders zijn dan anders? Klachten waar doktoren ook niet de vinger op kunnen?
Dan is de kans erg groot dat de ziekte van Lyme in het spel is.
Veel mensen en therapeuten onderschatten het epidemische karakter van Lyme. Mijn inschatting is dat tussen 70% tot 90% van de mensen met onverklaarbare en veelal chronische ziektesymptomen, besmet zijn met Lyme.
Er zijn veel misvattingen en misverstanden over hoe je de ziekte van Lyme kunt oplopen. Dat is zeker niet alleen door de bekende tekenbeet met de “Erythema Migrans” of wel de rode (k)ring of plek.
Drie hulpmiddelen om uit te vinden of je Lyme hebt
Hier vind je drie hulpmiddelen om erachter te komen of je Lyme hebt.
Je kunt:
- De Lyme checklist invullen om in beeld te brengen of jouw klachten op de ziekte van Lyme wijzen;
- Lyme kenmerkende symptomen bij jezelf nagaan;
- Jezelf laten testen. Welke testen mogelijk zijn, staat hieronder op een rijtje.
Ga hieronder naar deze drie verschillende manieren als je meer hierover wilt weten.
De Amerikaanse Lyme-arts Dr. Richard Horowitz heeft een uitgebreide vragenlijst opgesteld. Deze lijst gebruiken artsen en behandelaren om klachten in beeld te krijgen als ze een vermoeden van Lyme bij iemand hebben.
We hebben deze lijst voor je in het Nederlands vertaald.
Zo kun je deze lijst ook zelf invullen en gebruiken. Naarmate je score hoger uitvalt, neemt de waarschijnlijkheid toe dat Lyme een rol speelt bij jouw klachten.
Als je score hoog uitvalt, kun je een aantal dingen doen afhankelijk van waar jouw behoefte ligt.
1. Wil je meer zekerheid of je met Lyme kampt, dan kun je:
– een bloedtest laten doen. Kies voor de meer betrouwbare (en duurdere) varianten;
– jezelf energetisch op Lyme laten testen.
Voor meer informatie over testen, lees de informatie hieronder in het uitvouw menu met de titel ‘Testen‘.
De duurdere bloed- en urinetesten zijn betrouwbaarder dan standaard bloedtesten maar 100% betrouwbaar zijn ze niet. Bovendien worden ze in Nederland niet erkend door officiële instanties als bijvoorbeeld het UWV.
Als je bewust met je geld moet of wilt omgaan, vraag je af waaraan je het liever besteedt: aan een test van een paar honderd euro of aan de middelen uit het Claritas Protocol? Voor het geld dat je aan testen besteedt, kun je al bijna een half jaar de middelen gebruiken.
Energetisch testen is goedkoper maar er wordt vaak verkeerd getest. Een therapeut moet namelijk begrijpen hoe de Borrelia zich verstopt, niet alleen in de cellen maar ook achter het DNA van andere micro-organismen.
2. Wil je meteen aan de slag met Lyme en meer weten over het Claritas Protocol en wat je zelf kunt doen om bij te dragen aan je herstel, dan biedt deze website je waardevolle informatie.
3. Wil je meteen beginnen met de middelen uit het Claritas Protocol?
Hoe eerder je begint met het aanpakken van Lyme, des te beter. Wachten op testen kan lang duren, kost geld en levert je nog geen directe winst voor je gezondheid op. In de tussentijd blijft Lyme gewoon actief in je lichaam en kun je wachten op meer symptomen.
E-mail ons en je krijgt direct een overzicht van de stappen die je kunt nemen en wat je het beste kan doen: claritasprotocol@claritasessentiae.nl
Wat je ook kiest, blijf in ieder geval niet rondlopen met vage klachten! Je bent het waard om jezelf beter te gaan voelen.
De grote imitator
Lyme is een imitator van vele ziekten: MS, ALS, Parkinson, Alzheimer, fibromyalgie, kanker (in de kern van een kankergezwel is vaak Borrelia te vinden), auto-immuunziekten. In totaal kan Lyme meer dan 300 aandoeningen imiteren.
De Borrelia bacterie heeft ook een voorkeur voor vettig weefsel van de zenuwen (myelineschede) in de hersenen waar zij zich nestelt. Ook zijn ze veel in de lever te vinden.
Ook geleidingsstoornissen van het hart zoals hartkloppingen kunnen veroorzaakt worden door Lyme. Deze variant wordt ook wel Lyme-carditis genoemd.
Veel verschillende Lyme symptomen
In het geval van een infectie met de Borrelia bacterie (via een tekenbeet) kan een rode plek ontstaan op de plek van de beet. Deze plek kan dagen of weken na de beet tevoorschijn komen. Geleidelijk neemt de omvang toe en vaak ontstaat in het midden een duidelijk ringachtige plek. Deze vorm wordt Erythema Migrans (EM) genoemd. De EM heeft niet altijd dezelfde vorm, er hoeft niet per se een ring of kring omheen te zitten en in sommige gevallen ontwikkelen mensen meerdere EM’s op verschillende plaatsen.
LET OP: niet iedereen die geïnfecteerd raakt heeft een EM. De schatting is dat maar 1/3 van de met Lyme besmette mensen een EM krijgt.
Vaak treden enige tijd na de beet griepachtige symptomen op zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen ook na enige tijd weer verdwijnen. Als de Lyme bacterie door het lichaam is verspreid, kunnen daarnaast andere symptomen optreden.
Lyme is een multi-systeem ziekte en kan tot verschillende klachten en symptomen leiden zoals:
- neurologische (zenuwstelsel)
- dermatologische (huid)
- reumatische (spieren en gewrichten)
- hart, oren, ogen
- psychische.
Dat is de reden dat Lyme zo veel verschillende symptomen kan veroorzaken en moeilijk te herkennen is.
Typische Lyme-symptomen
De biofilm en toxines van de Borrelia verlijmen als het ware met je bindweefsel, je fasciae. En dat zorgt voor hele kenmerkende Lyme-klachten zoals een krakende nek, hoog ademhalen en stijfheid in het hele lichaam. Verder komt Lupus veel voor en zie je regelmatig Bell’s palsy (een eenzijdige aangezichtsverlamming).
Hier wat plaatjes van symptomen waarbij je misschien niet zo snel aan Lyme zou denken.
Co-infecties hebben hun eigen symptomen
Bij Lyme is er vaak sprake van co-infecties, ongeveer in de helft van de gevallen. Ook kunnen deze infecties voorkomen zonder dat er sprake is van een actieve Borrelia.
Deze co-infecties kunnen worden veroorzaakt door onder andere:
- Babesia protozoa
- Bartonella
- Ehrlichia
- Mycoplasma (L-vorm)
- Rickettsia
- Rocky Mountain Spotted Fever
- Virussen (o.a. CMV, cytomegalievirus of EBV, epstein barr virus).
Voor deze co-infecties kun je aparte bloedtesten laten doen.
Verschillende Lyme stadia
Meestal wordt Lyme in drie stadia ingedeeld. Elk stadium heeft specifieke symptomen. Deze indeling moet gezien worden als een model waar de werkelijkheid vaak van afwijkt. Per persoon kan het verloop van Lyme enorm verschillend zijn.
Met stadium 1
wordt meestal de vroege Lyme ziekte aangeduid met een plaatselijke infectie op de plek van de tekenbeet (een Erythema Migrans), alhoewel in principe de spirocheten de ziekte snel door het lichaam kunnen verspreiden.
Periode: 5–21 dagen. In deze fase kan een AntiBioticum (AB) goede diensten bewijzen, mits er geen eerdere besmetting geweest is (en dat weet je lang niet altijd), bijv. 2 x daags gedurende 14-21 dagen. Deze AB dringt goed in het weefsel door en heeft de eerste 14 dagen effect op de spirocheetvorm. Daarna heeft de spirocheet de celwand van de bloedcel doorboort en zit in de cel. AB grijpt aan op de celwand, dus heeft dan geen effect meer omdat de spirocheet binnen in de cel zit.
Met stadium 2
wordt het volgende stadium aangeduid waarbij de spirocheten zich door het lichaam hebben verspreid. Daarom wordt dit tweede stadium ook wel de verspreide Lyme-ziekte genoemd.
Periode: 3–6 maanden
Met stadium 3
wordt meestal de persisterende en het late stadium van Lyme bedoeld. Dit betekent dat sommige mensen dit als een onbehandelde Lyme ziekte zien en de persisterende vorm als een behandelde vorm zien waarbij de Borrelia bacterie niet vernietigd is en nog steeds symptomen veroorzaakt.
Periode: na 12 maanden
Een mogelijk 4de stadium
kan aan deze lijst worden toegevoegd: het post-Lyme-syndroom. Er bestaat een theorie dat de Borrelia-bacterie vormen van auto-immuunziektes kan veroorzaken.
Lyme checklist
Om zelf een beter beeld te krijgen van je klachten en of daarbij wellicht Lyme als oorzaak speelt, kun je de Lyme checklist invullen.
Je klachten en de Lyme checklist geven al een goede indicatie of je Lyme hebt.
Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je kampt met Lyme:
- bloedonderzoek;
- urine-onderzoek;
- energetisch testen;
- medisch helderziend waarnemen.
Bloedonderzoek
Hiervoor worden in eerste instantie meestal de Elisa test en de Western Blot gebruikt. Deze testen zijn bij 50-60% van de Lyme-patiënten negatief.
Vooral bij de mensen die er het ergst aan toe zijn, is de test negatief. Dit komt omdat Borrelia zich vermomt, waardoor het lichaam er geen antistoffen tegen maakt. Er worden dan te weinig antistoffen gevonden en de test is negatief.
Antistoffen kunnen ook pas 4 weken na besmetting gevonden worden in het bloed. Eerder testen heeft geen zin.
Duurdere testen zijn betrouwbaarder maar ook niet waterdicht.
Dit soorten bloedtesten kun je laten doen bij:
Officiële instanties als het UWV erkennen deze testuitslagen niet.
Ook Levend Bloed Analyse (LBA) wordt regulier niet erkend. Hiermee kunnen de spirocheten in de bloedcellen zichtbaar gemaakt worden m.b.v. een donkerveldmicroscoop. In de rustvorm (cystevorm) is Lyme niet aantoonbaar met LBA.
Wanneer het immuunsysteem gestimuleerd wordt, komt het regelmatig voor dat de test ineens wel positief is.
Urine-onderzoek
Het Nederlandse laboratorium Innatoss heeft in 2017 een nieuwe urine-test geintroduceerd, de Nanotrap Lyme Antigen test. Deze test Borrelia-antigeen in menselijke urine. Alleen in geval van een actieve infectie vind je dit antigeen in urine.
Deze test is nog zo nieuw dat er nog geen gegevens over de betrouwbaarheid beschikbaar zijn.
Energetisch testen
Met behulp van een bioresonantie-apparaat, de biotensor, een pendel of kinesiologie kun je jezelf ook energetisch laten testen op Lyme. Belangrijk is dat de tester zuiver afgestemd is en weet wat hij of zij moet testen en snapt hoe de Borrelia zich gedraagt en vermomt. Ik geef o.a. daarover uitleg tijdens mijn Lyme-training voor therapeuten.
Medisch helderziend waarnemen
Ik kan medisch helderziend bij mensen waarnemen of ze Lyme hebben en in welke mate.