het Claritas Protocol

Niet fijn als je een teek hebt natuurlijk. Wat te doen bij een tekenbeet?

Stap 1 Teek verwijderen

Een teek verwijder je het beste met een tekenverwijderaar zoals een tekentang, tekenkaart of tekenlepel.
Trek de teek recht omhoog uit de huid (het nieuwste advies is om niet meer te draaien).
Raak de teek niet aan en knijp er niet in. Eventueel kun je (vinyl) handschoenen aan doen.
Gebruik nooit alcohol, essentiële olie, vuur of een ander ontsmettend of heftig middel om de teek te verwijderen. Als de teek schrikt – door knijpen of heftige middelen – leegt de teek zijn maaginhoud in jouw lichaam en verhoog je de kans op besmetting.

Stap 2 Verpak de teek

Knip een ruime punt van een plastic zakje af. Doe de teek daarin en plak het zakje dicht met stevig plakband of Ducktape. Wil je de teek laten onderzoeken, plak het plakband dan niet op de teek. Dan kunnen ze de teek namelijk niet meer onderzoeken.

Stap 3 Ontsmet je huid

Ontsmet je huid met 70% alcohol of teatree. Heb je dat niet in huis, dan eventueel met betadine.

Stap 4 Ontsmet je tekenverwijderaar

Vergeet ook niet je tekenverwijderaar te ontsmetten. Dat kan met alcohol of kokend water.

Stap 5 Markeer de tekenbeet

Schrijf op of markeer waar je bent gebeten en noteer de datum. Houdt de plek van de tekenbeet een paar maanden in de gaten.

Stap 6 Stuur de teek op voor onderzoek

Als je wilt, kun je de teek opsturen voor onderzoek. Zo weet je of de teek wel of niet besmet was. Doe dat zo snel mogelijk na verwijdering. Opsturen van de teek kan naar ProHealth in Nederweert.

Vind je dat niet nodig, gooi dan het dichtgeplakte zakje met de teek in de prullenbak. Bij stap 2 kun je de teek dan ook meteen in Ducktape wikkelen, in een plastic zakje doen en dat goed afsluiten.

Trouwens, wist je dat op de Waddeneilanden 100% van de teken besmet is? Als je daar een tekenbeet opgelopen hebt, onderneem dan sowieso actie, zie bij stap 8.

Stap 7 Bij klachten, ga naar de huisarts

Als er rondom de beet of ergens op je lichaam een rode of paarsachtige vlek of kring ontstaat, ga dan naar de huisarts. Die kan vaststellen of er sprake is van een Erythema Migrans (EM).

Een derde van de mensen die door een besmette teek is gebeten, krijgt zo’n EM. In meer dan 60% gevallen gebeurt dat dus niet.

Geen EM wil nog niet zeggen dat je geen Lyme besmetting hebt opgelopen.

Ook als je klachten krijgt als gewrichtspijnen of -zwellingen, grieperigheid, hoofdpijn, keelpijn, koorts, denk aan mogelijk Lyme! Blijf er niet mee lopen maar neem het serieus.

Stap 8 Behandelen

Als je een EM hebt, weet je dat je Lyme hebt. Als je op de Waddeneilanden door een teek gebeten bent, weet je ook dat het bingo is.

Is het de eerste keer dat je een besmetting oploopt, dan kan een antibiotica kuur van 6 weken volgens de ILADS richtlijnen zeker helpen.

Had je ervoor al Lyme in je lichaam of heb je eerder Lyme gehad, dan kan antibiotica het juist erger maken.

Dit is wat wij adviseren als alternatief voor antibiotica. De verantwoordelijkheid voor wat je kiest, ligt bij jou.

– Gebruik Samento van Nutramedix 7 tot maximaal 10 druppels per dag voor volwassenen en maximaal 5 druppels per dag voor kinderen onder de 4 en dat aantal oplopend tot 12 jaar. Verdeel het aantal druppels over de dag heen.

Doe de aanbevolen hoeveelheid druppels Samento in een literfles water en drink daaruit gedurende de hele dag. Wat goed is om te weten dat andere Samento-producten niet doen wat deze Samento van Nutramedix doet.

De bedoeling van het de hele dag door drinken van Samento-water is om de omgeving voor Lyme minder aantrekkelijk te maken, zonder aan te vallen. Dat maakt de spirocheten zich minder makkelijk vermenigvuldigen. Niet aanvallen voorkomt extra toxines en biofilm-belasting.

– Gebruik ondertussen ook de volgende twee middelen uit het Claritas Protocol: de Nr. 1 Suffectus en de Combi 2-3-4.

Doe dit – de Samento en de twee middelen uit het Claritas Protocol – zeker gedurende 3 maanden.

Als je vaker de natuur in gaat en besmette huisdieren hebt, is het verstandig om het Samento-water dagelijks te blijven drinken.