Over detoxen of ontgiften bestaan aardig wat misverstanden.

Misverstand 1: je lever ontgiften
Mensen praten vaak in termen als ‘ik ga mijn lever ontgiften’ of ‘ik ga een leverdetox of een leverontgifting doen’. Dat kan eigenlijk helemaal niet.

Je lever is namelijk zelf de ‘Chef Ontgifter’ van je lichaam. Je lever ontgift je lichaam. De lever zelf kun je niet ontgiften.

De lever moet alles wat je aan gifstoffen eet, drinkt en gebruikt verwerken en omzetten. Denk bijvoorbeeld aan alcohol, gewasbeschermingsmiddelen, externe hormonen (uit voeding of ons water), medicijnen en supplementen.

Maar ook de toxines die de Borrelia maakt, moet de lever verwerken.

Je lever breekt giftige stoffen af naar niet giftige stoffen die uiteindelijk water oplosbaar zijn zodat ze je lichaam kunnen verlaten. Uitscheidingsorganen zijn je darmen, huid, longen en nieren.

Als die uitscheidingroutes goed open staan, kan je lichaam de toxines uitscheiden in plaats van dat ze in je lichaam blijven rondgaan en nog giftiger worden.

Misverstand 2: Ontgiften is 1 van de eerste dingen die je moet doen bij Lyme
Dit is best een hardnekkig misverstand. In behandelprotocollen kom je ontgifting regelmatig tegen als het eerste om te doen. Het wordt behandelaars zelfs zo geleerd.

Lyme zit ook vaak in de lever omdat daar relatief veel vet weefsel te vinden is. Daardoor is de lever zelf ook aangetast.

De lever heeft het bovendien extra zwaar met de verwerking van de Lyme-toxines. Hij ligt eigenlijk al op apegapen waardoor jij je moe voelt. Ga je inzetten op extra ontgiften terwijl je lever al overbelast is en er geen energie is, dan maak je het eerder erger dan beter.

Vergelijk het met een marathonloper die net over de finish is en een zak met stenen in zijn handen geduwd krijgt om vervolgens zo nog even een berg te beklimmen. Dat is niet te doen!

Daarom is het beter om eerst de inflammatie te blussen, de Lyme aan te pakken, te zorgen dat je meer energie krijgt en pas daarna je lichaam op een zachte manier te ondersteunen bij het ontgiften.

Misverstand 3: Ontgiften kan geen kwaad
Te vroeg of te veel ontgiften kan wel degelijk kwaad. Het kan ertoe leiden dat er teveel afvalstoffen vrij komen die je lichaam niet goed kan verwerken waardoor je letterlijk ‘plat gaat’.

Zelfs een op het oog onschuldig sapkuurtje kan je veel klachten geven als je lever en je lichaam daar niet klaar voor zijn.

Hoe zit dat?
De lever gebruikt twee fases in de ontgifting.

In de eerste fase worden stoffen chemisch aangepast of geneutraliseerd. Ze worden vet oplosbaar gemaakt. Om dat goed te kunnen doen, heeft je lever voldoende vetzuren nodig zoals Omega 3.

In fase 2 worden deze stoffen gebonden aan moleculen en uitgescheiden. Ze worden wateroplosbaar gemaakt zodat ze via je ontlasting en urine je lichaam kunnen verlaten.

Als fase 1 niet goed werkt, loopt fase 2 ook verkeerd. Loopt fase 1 wel goed maar heeft fase 2 onvoldoende van de juiste hulpstoffen (vitaminen, mineralen en sporenelementen), dan gaat het ook verkeerd en kun je flinke klachten krijgen.

Het product dat in fase 1 ontstaat is nl. nog giftiger dan de oorspronkelijke stof. Het is dus van enorm belang dat ook fase 2 goed verloopt. Wanneer fase 2 niet goed verloopt, dan stapelen gifstoffen zich in je lijf.

Sapkuren stimuleren vooral fase 1 van de ontgifting. Als je fase 2 niet goed werkt, werkt dat juist averechts. De nog giftigere halfproducten uit fase 1 blijven dan in je lichaam circuleren. Daarvan kun je een flinke terugslag in je herstel krijgen. Misschien herken je dat?

Als je niet tenminste 1x dag ontlasting hebt, is het zaak extra voorzichtig te zijn met detoxen.

Wat kun je zelf doen om de uitscheiding via je darmen en nieren te stimuleren?

  • Eet meer vezels uit groenten om je darmen beter te laten werken.
  • Bewegen (als je kunt) stimuleert je darmen ook. Rustig opbouwen tot dagelijks een half uurtje rustig wandelen helpt. Kun je dat niet aan, dan is zachtjes zittend bouncen op de Bellicon trampoline ook een idee, eventueel met iemand die je ondersteunt. Als je duizelig bent, dan gaat dat niet.
  • Drink voldoende om je nieren te ondersteunen, liefst 1 tot 1,5 gefilterd water per dag. Filteren heeft het voordeel dat je geen extra gifstoffen binnenkrijgt.

Ontgiften is echt een vak apart!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.